luni, 17 decembrie 2007

Proces verbal


încheiat azi, 29.06.2006, cu ocazia întrunirii profesionale a secţiunii ABIR Colecţii speciale, conservare, restaurare la BCU „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.
La întrunire au participat opt bibliotecari şi conservatori de la BCU „Carol I”, Bucureşti, BCU „Lucian Blaga” şi Biblioteca Judeţeanaă „O.Goga” din Cluj-Napoca. La întrunire nu au fost reprezentate BCU Iaşi şi BCU Timişoara, colegele noastre lipsind din motive întemeiate. Menţionăm că ne-a onorat cu prezenţa dl.dir.adj.Robert Coravu, BCU „Carol I”, Bucureşti .
Întrunirea a debutat cu deschiderea expoziţiei „Oarşele cărţii”, expoziţie organizată de colectivul de la Colecţii speciale, BCU Cluj.
Lista discuţiilor a întrunit următoarele puncte:
1. Conservarea fondului de patrimoniu. Domnul Aurelian Popescu, BCU Bucureşti ne-a informat cu privire la metodele moderne de conservare practicate în marile biblioteci din ţară şi străinătate. Pe baza celor constate în urma vizitării BCU Cluj (servicii, săli de lectură, depozite etc.) s-a dezbătut în mod concret pe marginea potenţialilor factori de risc care ar putea afecta colecţiile. Alături de dl. Popescu au mai avut intervenţii dna Lenuţa Pop, conservator BCU Cluj şi dl. Florin Todea, Biblioteca Judeţeană „O.Goga”.
2. Digitizarea. S-a analizat stadiul actual al demarării unor proiecte de digitizare în fiecare dintre cele trei biblioteci în parte. Până în prezent numai la BCU „Lucian Blaga” s-a demarat digitizarea fondurilor valoroase pe baza resurselor proprii, dar se are în vedere şi atragerea de resurse bugetare externe pentru dotarea cu echipamente performante.
3. Propuneri. Dna Meda-Diana Hotea a propus ca acţiune comună realizarea unui instrument de lucru în care să se regăsească principalii cercetători ai cărţii vechi precum şi specialiştii în conservare şi restaurare. Propunerea a fost agreată urmând ca la următoarea întrunire a secţiunii să se redacteze o formă unică de lucru, precum şi să se împartă atribuţiile între colaboratori.




Şef Secţiune Colecţii speciale, conservare, restaurare,
Dr. Meda-Diana Hotea

Niciun comentariu: