miercuri, 12 decembrie 2007

ASUS P5GC-MX/1333 Motherboard

In imaginea alaturata se afla o placa de baza de calitate medie,la un pret accesibil pentru cei care vor sa-si achizitioneze un PC.
Pe partea externa a unei placi de baza se afla mai multe porturi:VGA,USBIn interiorul carcasei se afla componente hardware (HDD, sursa de alimenatare, flopyy, CD/DWD-ROM, memoria rami, procesor) si legaturi de tip ATA/SATA pentru diferite comenzi si alimentare care se realizeaza cu fire si jumperi.La un HDD care este conectat prin ATA la placa de baza trebuie selectat starea (adica master, slave), astfel cand vom porni calculatorul el va stii pe care hard sa intre.Slot-urile pentru memoria de rami lucreaza in paralel din care rezulta o viteza mai mai mare.Aceasta placa de baza nu are prea multe sloturi PCI, deoarece nu mai este nevoie. In viitor numarul acestora va scadea si mai mult. In schimb are un slot PCI-express care este folosit pentru placile de vodeo sau de retea corespunzatoare.Racitoarele sunt plasate deasupra procesorului si chipset_urilor,acestea fiind facute din aluminiu,cupru sau din aliajul acestora.
Ventilatorul plasat deasupra procesorului are rolul de a mentine rece racitorul.Mufele de tip molex sunt la numar 4 adica cel galben transmite 12 volti cel rosu 5 volti iar cele negre sunt masele.In interiorul carcasei se mai afla si un fel de baterie care are rolul de a mentine mersul ceasului.
Mufele de USB sunt 4 dar pot sa fie 8de acest fel.

Niciun comentariu: